Kontaktlinser för barn

Är du osäker på om ditt barn klarar av att ha kontaktlinser?

Det finns egentligen ingen specifik åldersgräns när ett barn kan börja använda kontaktlinser. Två bra grundregler är att ditt barn själv önskar att prova kontaktlinser och att du anser att ditt barn kan ta ansvar för hanteringen av linserna själv. Svarar du sedan JA på merparten av påståendena nedan så kan kontaktlinser vara ett bra komplement till glasögon för ditt barn.

Ditt barn klarar av:

  • Att vara ansvarstagande och göra det ni kommit överens om.
  • Att komma i tid.
  • Att sköta sin tandborstning själv.
  • Att vara noggrann med sin hygien.

Ta hjälp av din optiker

När ni väl har bestämt er för att skaffa kontaktlinser så gör din optiker en syn- och ögonhälsoundersökning. Då kontrolleras syn, hornhinnans form och ögats tillstånd för att se till så att det inte finns något hinder för att använda kontaktlinser. Det är viktigt att tänka på att då linserna sitter närmare hornhinnan än glasögonen gör så kan man inte använda sitt barns glasögonrecept när man skall beställa kontaktlinser.

Din optiker ser också till så att du och ditt barn får en ordentlig genomgång om hur man hanterar kontaktlinserna. Hur de sätts in, hur de tas ut, förvaring och hur man sköter dem.

Kontaktlinser

Vi rekommenderar att man väljer endagslinser till barn och ungdomar. Då slipper man ett steg i hanteringen och de är bara att slänga efter en dags användning. Ditt barn bör också alltid ha ett par glasögon som komplement för att använda som avlastning på kvällar och helger eller när en tuff förkylning gör det svårt att ha linserna i.

Solglasögon

En stor fördel med att bära kontaktlinser är att ditt barn kan använda solglasögon utan styrka. En läcker accessoar och samtidigt ett säkert sätt att skydda ditt barns ögon mot de farliga UV-strålarna.

Aktivt liv

För aktiva barn och ungdomar är kontaktlinser ett mycket bra komplement till glasögon. Linserna ger ökad frihet när man sportar. Dessutom slipper man störas av smuts eller imma som hindrar synen under sportutförandet.