Glasögonbidrag för barn och ungdomar 8-19 år

Glasögonbidrag barn

För barn och unga, mellan 8-19 år, finns ett bidrag på maximalt 800kr som omfattar synundersökning, glasögon eller kontaktlinser. Så här går det till:

  • Bidraget dras av direkt i butiken, du som vårdnadshavare får skriva på en fullmakt att optikerbutiken får hantera er ansökan om bidrag. Vill man inte skriva under en fullmakt så får man ansöka om bidraget själv.
  • Bidraget betalas ut varje gång barnet har fått förändrad syn och därmed ett nytt recept/ordination på nya glasögon.
  • Andra typer av bidrag för glasögon och kontaktlinser påverkas inte.

Tänk på att ni inte kan söka bidrag för enbart synundersökning då bidraget delas ut i samband med köp av glasögon eller kontaktlinser. Läs mer här
Ring 08-123 133 90 om du har frågor om bidraget.
GLASÖGONBIDRAG 0-7 ÅR

Barn som behöver glasögon och är skrivna i Stockholms län får 500 kronor i bidrag. Glasögonbidraget gäller fram till barnet fyller 8 år.
GÖR SÅ HÄR:

När barnet är under åtta år, behöver hon eller han först undersökas på en ögonläkarmottagning. Tala med er barnavårdscentralen eller skolhälsovård om ni tror att ert barn ser dåligt. Om barnet behöver glasögon får ni recept på sådana hos ögonläkaren. Receptet tar ni sedan med till optiker som hjälper er med resten.
BIDRAGET DRAS AV I BUTIKEN

Bidraget på 500 kronor dras av direkt på priset när ni köper glasögon i optikerbutiken.

Kostar glasögonen och undersökningen mer än 500 kronor betalar ni det överskjutande beloppet. Kostar det mindre betalar landstinget endast ut den faktiska kostnaden.

Hur ofta kan ett barn få bidraget?

Bidraget betalas ut varje gång barnet har fått förändrad syn och därmed ett nytt recept/ordination på nya glasögon.

Får man nytt bidrag om glasögonen går sönder eller tappas bort?

Ni får inte bidrag för att ersätta borttappade, trasiga eller urvuxna glasögon. Bidraget kan inte heller användas för att köpa reservglasögon.

Kom gärna in och fråga oss om ni vill veta mer!